5 veelgemaakte fouten bij het leasen van een bedrijfsauto
Het leasen van een bedrijfsauto biedt vele voordelen voor ondernemers, zoals lagere maandlasten en geen zorgen over onderhoud en afschrijving. Toch kunnen er tijdens het leasen van een auto valkuilen zijn die niet altijd even duidelijk zijn. Bij Gijba Autolease helpen we u graag om deze te vermijden. Hier zijn de 5 meest gemaakte fouten bij het leasen van een bedrijfsauto, zodat u de juiste keuzes kunt maken voor uw bedrijf.
1. Te weinig onderzoek doen naar de opties
Een veelgemaakte fout is het niet goed vergelijken van leaseopties en het aanbod van verschillende leasemaatschappijen. Het is belangrijk om niet alleen naar de maandlasten te kijken, maar ook naar andere factoren zoals de looptijd, de looptijd van het contract, servicepakketten en het type voertuig dat past bij de behoeften van uw bedrijf.
Tips:
- Vergelijk meerdere leaseaanbieders om te zien welke het beste bij uw situatie past.
- Denk na over de manier waarop u de auto gaat gebruiken. Moet het voertuig veel laadruimte hebben? Of moet het juist een representatieve uitstraling hebben voor klanten?
- Neem de extra kosten in overweging, zoals verzekeringen, onderhoud en administratiekosten.
2. De verkeerde looptijd kiezen
De looptijd van een leasecontract heeft invloed op uw maandlasten, maar ook op de flexibiliteit die u hebt na afloop van de leaseperiode. Een te korte looptijd kan leiden tot hogere maandlasten, terwijl een te lange looptijd u vastlegt in een contract dat niet meer bij uw bedrijfsbehoeften past.
Tips:
- Kies een looptijd die past bij het verwachte gebruik van het voertuig en uw verwachte groei. Een gemiddelde looptijd van 36 tot 60 maanden is gebruikelijk, maar sommige bedrijven hebben baat bij kortere of langere termijnen.
- Houd rekening met de waarde van de auto aan het einde van de looptijd. Als de auto nog veel waarde heeft, kan een korter contract voordeliger zijn.
3. Geen rekening houden met bijtelling
Als u een bedrijfsauto ook privé gebruikt, moet u rekening houden met bijtelling. Bijtelling is het percentage van de cataloguswaarde van de auto dat bij uw inkomen wordt opgeteld, en waarover u belasting betaalt. Veel ondernemers vergeten deze extra kosten mee te nemen in hun beslissing, wat kan leiden tot onverwachte belastingverplichtingen.
Tips:
- Kies een auto die minder bijtelling met zich meebrengt, bijvoorbeeld een elektrische of hybride auto.
- Zorg ervoor dat u goed op de hoogte bent van de bijtellingpercentages en welke auto’s wel of niet in aanmerking komen voor lagere bijtelling.
- Houd ook rekening met de verwachte zakelijke en privégebruik van het voertuig om te bepalen of bijtelling van toepassing is en hoeveel het kost.
4. Onrealistische inschatting van het gebruik van de auto
Veel ondernemers maken de fout om het voertuig voor meer of minder kilometers in te schatten dan in werkelijkheid het geval is. Het niet goed inschatten van de werkelijke kilometers kan leiden tot extra kosten voor overschrijding van het kilometeraantal of juist een onterechte lagere maandlasten bij te weinig kilometers.
Tips:
- Houd uw werkelijke gebruik goed bij, zodat u het aantal kilometers dat u jaarlijks rijdt zo nauwkeurig mogelijk kunt inschatten.
- Kies een leasecontract met een kilometerbundel die aansluit bij uw gebruik, of overweeg een flexibel contract waarbij u de kilometers kunt aanpassen.
5. Geen rekening houden met onderhoud en verzekering
Veel ondernemers concentreren zich alleen op de leaseprijs, maar vergeten dat onderhoudskosten, verzekering en andere bijkomende kosten ook van invloed kunnen zijn op de totale kosten van het voertuig. Bij sommige leasemaatschappijen kunnen deze kosten al in de maandlasten zijn inbegrepen, maar niet altijd.
Tips:
- Vraag naar de inbegrepen servicepakketten bij de leaseovereenkomst, zoals onderhoud, verzekering, pechhulp en vervangend vervoer.
- Vergeet niet om de kosten van de verzekering mee te nemen in uw berekening, vooral als u kiest voor een duurdere of meer complexe auto.