Actieradius elektrische auto in de winter

Met het Nederlandse klimaat is eigenlijk elk seizoen onvoorspelbaar. Dit geldt helemaal voor de winter. Nu de dagen kouder zijn is het logisch dat u zich afvraagt of de accu van uw elektrische auto het volhoudt met deze temperaturen.

In deze publicatie vertellen we u alles over de invloed van kou op de accu van jouw EV en geven we u tips. Zo voorkomt u accu-stress tijdens de winterdagen.

De invloed van koud weer op de actieradius van uw auto

Omdat de meeste elektrische auto’s kortere afstanden af kunnen leggen dan brandstof auto's op een volle tank, kunt u maar beter weten waar u aan toe bent wanneer het rijbereik door weersomstandigheden afneemt. Accu’s van elektrische auto’s presteren het beste bij een temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius. Dit houdt dus ook in dat wanneer het kouder wordt, een accu minder energie levert. Dat heeft invloed op uw actieradius. Waar u voorheen wellicht 300 kilometer kon rijden met een volle batterij, kan dit met koud weer met zo’n 30 procent afnemen.

Er warmpjes bijzitten?

In de winter wilt u niet in een koude auto zitten, dus zet vanzelfsprekend de verwarming aan, maar ook dit zorgt voor een hoger energieverbruik. Wilt u er toch warm bij zitten? Kies er dan voor om alleen de stoelverwarming aan te zetten, dit verbruikt het minste energie en spaart de accu het meest. Geldt dit alleen bij elektrische auto’s? Nee, zeker niet. Brandstofauto’s hebben het vaak moeilijker in de winter, omdat een brandstofauto vaak buiten in de vrieskou staat. Terwijl u uw elektrische auto juist vaak ‘s nachts oplaadt. Hierdoor blijft de accu warm en kan de temperatuur van de accu nooit zo ver dalen als bij die van een brandstofauto.

Meer lezen over elektrische auto lease >

Levensduur accu

Oudere accu’s kunnen minder energie opslaan. Hoeveel procent er na verloop van tijd nog over is van de originele accucapaciteit, wordt State of Health (SOH) genoemd. Veel automerken garanderen dat de SOH van hun accu’s in de eerste acht jaar of 160.000 kilometer niet lager dan 70 procent wordt. In de winter kan een elektrische auto blootgesteld worden aan zeer lage temperaturen. Na een lange nacht buiten, is de hitte die vrijkomt bij opladen ‘s ochtends funest voor de koude accu. Om dit te voorkomen heeft vrijwel elke elektrische auto een accu-verwarmingssysteem. Hiermee laadt de batterij geleidelijk op. Dit kost ook energie maar levert een beter presterende accu op en heeft een positief effect op de actieradius en de SOH.

Op tijd opladen is cruciaal

Wilt u er zeker van zijn dat u niet in de problemen komt met de actieradius van de auto? Laad ‘m dan op tijd op. Vaak kunt u de actieradius in het dashboard aflezen en hierbij is de omgevingstemperatuur meestal al meegerekend. Het is dus handig om de actieradius van uw auto bij vorst in de gaten te houden.

Met deze tips komt u niet stil te staan

Als u in de winter in uw wagen stapt wilt u het liefst dat de auto al ijsvrij en verwarmd is en u wilt ook een optimale actieradius behouden. Hoe u dit het beste kunt doen? Wij zochten het uit.

Tip 1: Verwarm de auto voor

Veel elektrische auto’s kunt u voorprogrammeren en dus ook voorverwarmen. Door dit te doen warmt de auto alvast lekker op terwijl hij aan de stekker staat. Zo vertrekt u in een behaaglijk warme auto, met volle accu en zal uw auto ook ijsvrij zijn.

Tip 2: Kies bewust waar u verwarmt

Wanneer u alleen in de auto zit kunt u het beste enkel het voorste deel van de auto verwarmen. De lucht in de auto verwarmen is niet echt efficiënt. Het gebruiken van stoelverwarming is dan het beste idee en het zuinigst.

Tip 3: Beperk het stroomgebruik

Dit kan al gemakkelijk door zo min mogelijk gebruik te maken van uw achterruitverwarming, verlichting en ventilator.

Tip 4: Houd uw auto aan de stekker

Heeft u een eigen laadpunt? Houd de auto dan de hele nacht aangesloten. Door ‘s nachts op te laden vertrekt u iedere ochtend met een volle accu.

Tip 5: Een goede voorbereiding

Staat er een lange rit op de planning? Ga zeker dan goed voorbereid op pad. Zoek uit hoe groot de actieradius is bij de gegeven weersomstandigheden. Dit kunt u vinden in de EV database of in het dashboard van uw auto. Houd ook rekening met de route die u gaat afleggen en waar de oplaadpunten zich onderweg bevinden.

Zorgeloos op weg in de winter

Door het volgen van deze tips minimaliseer u de impact van koude temperaturen op jouw accu. Zo voorkomt u dat u stil komt te staan en kunt u zorgeloos op weg. Wij bereiden u graag goed voor op de winter, zodat u de weg veilig kunt blijven berijden. Neem contact met ons op bij vragen of advies. 

Financial lease zonder BKR >
Tweedehands autolease zakelijk >

Offerte aanvragen
  • Actieradius elektrische auto in de winter
« Terug naar overzicht
01 July 2024

Op vakantie met financial leaseauto

Met een financial leaseauto profiteert u van tal van voordelen, waaronder onbeperkte kilometers en de vrijheid om te rijden waar u maar wilt.

01 July 2024

BTW of marge auto: wat u moet weten

De keuze tussen een btw- of margeauto is een belangrijke beslissing voor ondernemers die op zoek zijn naar een zakelijke occasion om te leasen.

01 July 2024

Grijs kenteken regeling

De grijs kenteken regeling is een speciale regeling in Nederland die van toepassing is op voertuigen die hoofdzakelijk bedoeld zijn voor goederenvervoer.

WhatsApp
Hallo,
Hoe kunnen wij u helpen?