Bijtelling de komende jaren

Niets is zeker qua belastingen maar er zijn wel een aantal te verwachten ontwikkelingen. Wist u dat u als zzp’er een zakelijke auto kent rijden zonder bijtelling te hoeven betalen. Ook dit leggen we graag uit. 

Wat is de bijtelling?

De gedachte achter de regeling is dat privépersonen een financieel voordeel hebben doordat men ook privé in een auto van de zaak kan rijden. Omdat de werkelijke waarde in natura moeilijk vast te stellen is heeft de overheid de bijtelling in het leven geroepen. Bij bijtelling hoeft men geen rekening te houden met het werkelijke privégebruik en de werkelijke kilometerkosten. In plaats daarvan wordt een vast percentage toegepast op de catalogusprijs inclusief btw en bpm. Zodra een auto 15 jaar of ouder is wordt gekeken naar de dagwaarde van de auto.

Wanneer is er sprake van bijtelling?

Wanneer u een auto van de zaak rijdt, betaal je bijtelling tenzij u kunt aantonen dat u niet meer dan 500 privékilometers gereden hebt. Hoewel er vaak gesproken wordt over een leaseauto, is het voor de bijtelling niet van belang of de auto zakelijk is aangekocht uit eigen middelen of via een leasevorm.

Zakelijk leasen zonder bijtelling

Bent u ondernemer dan kunt u ervoor kiezen om de auto alleen voor de omzetbelasting op de zaak te zetten door middel van de ZZP regeling. Op deze manier krijgt u wel een deel van van uw omzetbelasting terug, maar hoeft  u geen bijtelling te betalen voor het privégebruik. De aftrekpost autokosten vervalt in dit geval wel.

Bijtelling de komende jaren

De komende jaren zal de korting op de bijtelling voor auto’s met 0 gram CO2-uitstoot per kilometer veranderen. In 2022 is er sprake van 16% bijtelling voor auto's met o gram uitstoot tot 35.000 euro. Voor auto's boven de 35.000 euro bedraagt het percentage 22% in 2022.

Meer weten of een offerte?
  • Bijtelling de komende jaren
« Terug naar overzicht
09 March 2023

Pick-up leasen

Overweegt u om een handige pick-up te leasen? Steeds vaker kiezen ondernemers voor een blitse pick-up. Samen met de financial lease oplossingen van Gijba Autolease Lingewaard B.V. zijn deze ook nog eens prima betaalbaar.

29 November 2022

Duidelijkheid over financial lease

Er zijn veel verschillende leasevormen. In deze publicatie geven wij u inzicht in de mogelijkheden.

29 November 2022

Bestelauto van het jaar 2023

De Renault Kangoo E-Tech van de Ford E-Transit en Mercedes eVito en is uitgeroepen tot bestelauto van het jaar 2023.