De voordelen van Grijs kenteken lease

De grijskentekenregeling: hoe werkt deze ook alweer? Kiest u als ondernemer voor een grijskentekenregeling? Dan bespaart u vaak al snel duizenden euro’s in aanschaf van je (bedrijfs)wagen. Ook maandelijks kan het geld schelen. De moeite waard dus om u daar eens in te verdiepen. Maar hoe werkt dit ook alweer? Wij vertellen er hieronder alles over.

Als ondernemer hoeft u echt niet alleen maar belasting te betalen. U kunt ook gebruikmaken van belastingvoordeel. Bijvoorbeeld door een grijs kenteken aan te vragen voor uw bestelbus. Hoe u dat doet en waar u aan moet voldoen leest u hieronder.

Wat is een grijs kenteken?

Een grijs kenteken zegt niks over de kleur van het nummerbord. Die is namelijk gewoon geel. Wel kunt u ze herkennen. De eerste letter is namelijk altijd een B of een V. U kunt een grijs kenteken aanvragen voor een bestelbus voor uw bedrijf. De Belastingdienst bepaalt of u aan de voorwaarden voldoet. Is het antwoord ‘ja’? Dan kunt u gebruik maken van een aantal voordelen.

Voordelen grijs kenteken

Naast de royale ruimte om van alles in op te bergen, zijn er ook een aantal belastingvoordelen als u een bestelbus hebt met een grijs kenteken:

  • U betaalt minder wegenbelasting
  • En schaft u een nieuwe bestelbus aan? Dan betaalt u geen bpm

De voorwaarden

Niet iedere auto kunt u zomaar op grijs kenteken zetten. Dan zou iedereen dat doen en dat is niet de bedoeling van de regeling. Één van de voorwaarden is dat uw bestelbus een vlakke laadvloer heeft. En er mogen geen zitplaatsen in de laadruimte zitten. Komt u boven de 3.500 kilo met jouw bestelbus? Dan is de grijskentekenregeling helaas niet voor u.

Financial lease zonder BKR >

Extra regels

Voldoet de auto aan de voorwaarden? Dan komen er nog een stelletje regels om de hoek kijken. Zo moet u een btw-nummer hebben als u een grijs kenteken voor uw bestelbus wilt aanvragen. En dat btw-nummer moet op dezelfde naam staan als de eigenaar van de auto. Tot nu toe alle vinkjes op ‘ja’? Dan is het ook nog eens zo dat u minimaal 10% van de kilometers die u rijdt zakelijke kilometers moeten zijn.

Mag je ook privé rijden in een auto met grijs kenteken?

Ja zeker, dit mag! Zoals al gezegd, moet minimaal 10% van de kilometers die u rijdt zakelijk zijn. Een auto met grijs kenteken kopen als particulier is minder interessant. Dan vervallen namelijk alle voordelen grijs kenteken die u als ondernemer wel heeft.

Hoe zet je een auto op grijs kenteken?

Een grijs kenteken zzp aanvragen regelt u via de Belastingdienst. Staat u als ondernemer voor de omzetbelasting geregistreerd bij de Belastingdienst? Dan passen ze het lage tarief voor ondernemers automatisch toe. U betaalt dan vanzelf minder wegenbelasting.

Vervalt de grijskentekenregeling?

Ja helaas, dat klopt. De grijskentekenregeling vervalt vanaf 1 januari 2025. Het kabinet heeft dit besloten om stappen te zetten richting minder vervuilende uitstoot door auto’s. Dat betekent dat u vanaf dat moment gewoon bpm moet gaan betalen, ook als je een zakelijke bestelauto koopt. Lees meer over deze verandering.

Profiteer nu nog van de grijskentekenregeling

Reden te meer dus om te kijken of u voor 2025 nog gebruik kunt maken van de grijskentekenregeling. Koopt u namelijk voor die tijd een bpm tweedehands auto zakelijk en voldoet u aan de voorwaarden die de Belastingdienst stelt? Dan houdt u die bpm gewoon in uw zak en kunt u daar andere investeringen mee doen.

Contact

Wilt u meer weten of heeft u vragen? Neen gerust contact met ons op. We helpen u graag verder.

Offerte aanvragen
  • De voordelen van Grijs kenteken lease
« Terug naar overzicht
01 July 2024

Op vakantie met financial leaseauto

Met een financial leaseauto profiteert u van tal van voordelen, waaronder onbeperkte kilometers en de vrijheid om te rijden waar u maar wilt.

01 July 2024

BTW of marge auto: wat u moet weten

De keuze tussen een btw- of margeauto is een belangrijke beslissing voor ondernemers die op zoek zijn naar een zakelijke occasion om te leasen.

01 July 2024

Grijs kenteken regeling

De grijs kenteken regeling is een speciale regeling in Nederland die van toepassing is op voertuigen die hoofdzakelijk bedoeld zijn voor goederenvervoer.

WhatsApp
Hallo,
Hoe kunnen wij u helpen?