Nieuwe regels voor de fiscale bijtelling in 2022

Wanneer u zakelijk een auto rijdt, ziet de Belastingdienst dit als loon in natura. U krijgt als het ware een beloning door middel van een auto. Officieel zijn dat inkomsten waarover u belasting hoort te betalen.

Een bijtelling betaalt u wanneer u een auto van de zaak hebt, die u ook voor privégebruik kunt inzetten. U betaalt dan die wettelijke bijtelling gelukkig niet over de gehele waarde van uw auto, maar u betaalt slechts belasting over een percentage hiervan.

Hoeveel bijtelling moet u betalen in 2022?

De afgelopen jaren zijn de bijtellingsregels ieder jaar steeds aangescherpt. Kiest u voor een auto met een brandstofmotor of (plug-in) hybride die meer dan 0 gram CO2 uitstoot? Dan betaalt u 22% bijtelling. Volledig elektrische auto’s met 0 gram CO2-uitstoot zijn een stuk voordeliger in de bijtelling.

De oude regeling in 2021

Volledig elektrische auto’s met een tenaamstellingsdatum in 2021 worden tot € 40.000,- van de cataloguswaarde belast met 12% bijtelling. Het resterende bedrag boven de € 40.000,- wordt belast met 22% bijtelling.

Nieuwe bijtellingsregeling in 2022

Volledig elektrische auto’s met een tenaamstellingsdatum in 2022 worden tot € 35.000,- van de cataloguswaarde belast met 16% bijtelling. Het resterende bedrag boven de € 35.000,- wordt belast met een bijtelling van 22%. In 2022 vallen alleen bepaalde auto’s zonder CO2-uitstoot volledig in het 16%-tarief. Het verlaagde percentage van 16% geldt voor auto’s op waterstof en voor auto's die volledig worden aangedreven door geïntegreerde zonnecellen. De zonnecellen moeten een vermogen hebben van ten minste 1 kilowattpiek en de accu mag geen lood bevatten.

Wijzigingen in de bijtelling t/m 2026

Tot en met 2025 wordt de bijtelling geleidelijk verhoogd. Vanaf het jaar daarna - 2026 - zullen alle auto’s (zowel elektrisch, hybride als brandstof) belast worden met een bijtelling van 22%. Dit is ongeacht de CO2-uitstoot van de auto en cataloguswaarde.

Hoelang is de bijtelling geldig?

De huidige bijtellingsregeling is vijf jaar geldig. Dat houdt in dat auto’s die in 2021 op naam worden gezet tot en met 2026 belast worden met 12% bijtelling. In 2026 wordt de nieuwe bijtellingsregeling, die op dat moment geldt, toegepast op de auto.

Liever geen bijtelling betalen?

Wanneer u privékilometers rijdt met uw leaseauto die op naam staat van de zaak, hebt u ook de mogelijkheid om géén bijtelling te betalen. Als u minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt - en dit netjes bijhoudt - hoeft u geen bijtelling te betalen. Wij adviseren u om hiervoor een ritregistratiesysteem of -app te gebruiken die het Keurmerk Ritregistratie draagt. Dit keurmerk geeft onder meer aan dat het systeem voldoet aan de eisen met betrekking tot betrouwbaarheid en privacybescherming.

Vrijstelling

In sommige gevallen kunnen ondernemers met een eenmanszaak of VOF volledige vrijstelling krijgen van de bijtelling. Hoe dit precies werkt, kunnen de adviseurs van Gijba Autolease u haarfijn uitleggen. Neem contact met ons op  via 0481 - 42 04 44 en laat u informeren wat uw mogelijkheden zijn.

Interesse in onze dienstverlening? Lees alles over onze werkwijze
  • Nieuwe regels voor de fiscale bijtelling in 2022
« Terug naar overzicht
18 June 2024

Wat is een zero emissie zone

Deze zones, waar alleen voertuigen zonder uitstoot zijn toegestaan, worden steeds gebruikelijker.

18 June 2024

Belastingvoordeel voor elektrische auto

Voor bedrijven betekent de verlenging van het belastingvoordeel een voortzetting van de lagere operationele kosten. 

14 June 2024

Diesel bussen populair

Dieselbussen worden populairder door aankomende elektrificatie van binnensteden.

WhatsApp
Hallo,
Hoe kunnen wij u helpen?