Prive rijden met een grijs kenteken

Dat is een interessante vraag. Maar wat is een grijskenteken? Met een grijs kenteken bedoelt de wetgever een bestelauto die aan de eisen van de zogenoemde grijskentekenregeling voldoet. Het kenteken is dus niet echt grijs van kleur, maar het is een fiscaalvriendelijke regeling waarbij degene die deze auto rijdt een paar zeer aantrekkelijke belastingvoordelen krijgt.

Het antwoord op deze vraag is dat dit zeker mogelijk is. U mag privé rijden met een auto op grijs kenteken. Let u er daarbij wel op dat u voldoende zakelijke kilometers rijdt, zodat u aan de voorwaarden van de grijskentekenregeling blijft voldoen en daarmee uw belastingvoordelen blijft houden. Vraag bij twijfel de specialisten van Gijba gerust om advies.

Voorwaarden

Om van deze belastingvoordelen te profiteren zijn er een aantal voorwaarden:

  • U moet ondernemer zijn
  • Het moet gaan om een bedrijfswagen
  • U moet de bestelauto minimaal 10% voor uw zaak inzetten

Voorwaarden:

  • U bent ondernemer
  • Het betreft een bedrijfswagen
  • Minstens 10% betreft zakelijk gebruik

Dat u een bedrijfswagen moet hebben om van de grijskentekenregeling te profiteren, klinkt vrij logisch. Twijfelt u of uw auto ook voor de belastingregels als een bedrijfswagen wordt gezien? Kijk dan op de website van de Belastingdienst. Vanzelfsprekend kunnen de experts van Gijba Autolease van advies voorzien.

Grijs kenteken en bijtelling

Bij privéritten komt mogelijk de bijtelling om de hoek kijken. De bijtelling geldt bijvoorbeeld wanneer u op jaarbasis meer dan 500 kilometer privé rijdt. Niet elke bestelauto valt overigens onder de bijtelling. Zo geldt er bijvoorbeeld een uitzondering voor een bestelauto met maar één stoel en voor heel grote bestelauto’s. Voor deze bestelauto’s wordt de belasting berekend aan de hand van de echte privékilometers.

De voordelen van een grijs kenteken

Voor vrijwel elke auto moet u bpm en wegenbelasting (motorrijtuigenbelasting) betalen, maar, met deze regeling is de auto met grijs kenteken bpm vrij! Dit levert u een bruto besparing op van maar liefst 37,7% van de catalogusprijs. Daarnaast hoeft u niet de volle 100% van de wegenbelasting te betalen, maar krijgt u daar een forse korting op. De wegenbelasting voor auto’s op een grijs kenteken is slechts 25% van wat u zou moeten betalen wanneer u niet onder deze regeling valt. Kortom, de grijskentekenregeling levert u een forse belastingbesparing op.

Een tweedehandse bedrijfsauto met grijs kenteken

Bovenstaande regelingen en mogelijkheden gelden meestal ook voor een tweedehands bedrijfsauto. Check altijd of de Belastingdienst wel het 25% wegenbelastingtarief berekent. Betaalt u teveel? Vraag dan bij de Belastingdienst het 25% tarief aan. Heeft de bedrijfsauto occasion nog géén grijskentekenauto? Dan kunt u het bpm-voordeel waarschijnlijk niet benutten. Mogelijk hebt u nog wel recht op het lage wegenbelastingtarief.

Aanpasing BPM per 2025

Het kabinet heeft besloten dat bedrijfsauto's met een brandstofmotor per 2025 ook bpm moeten gaan betalen. Dit betekent dat de grijskenteken regeling per 2025 komt te vervallen. De bpm zal dan berekend worden op basis van de CO2-uitstoot van de bedrijfswagen. U betaalt dan € 66,91 per gram CO2. Elektrische bedrijfswagens komen nog wel in aanmerking voor de bpm-vrijstelling. Deze wijziging is bekend gemaakt op Prinsjesdag 2022. Meer weten? Neem contact met ons op.

  • Prive rijden met een grijs kenteken
« Terug naar overzicht
18 June 2024

Wat is een zero emissie zone

Deze zones, waar alleen voertuigen zonder uitstoot zijn toegestaan, worden steeds gebruikelijker.

18 June 2024

Belastingvoordeel voor elektrische auto

Voor bedrijven betekent de verlenging van het belastingvoordeel een voortzetting van de lagere operationele kosten. 

14 June 2024

Diesel bussen populair

Dieselbussen worden populairder door aankomende elektrificatie van binnensteden.

WhatsApp
Hallo,
Hoe kunnen wij u helpen?