Tijd voor winterbanden

We duiken steeds dieper de herfst in. Het is dus weer tijd voor winterbanden. Wat is de beste tijd om te wisselen? Gelukkig hebben we in Nederland slechts zelden last van hevige sneeuwval. Echter kunnen natte wegen in combinatie met lage temperaturen zorgen voor gladheid op de weg. Dan is het belangrijk dat u tijdig uw zomerbanden voor winterbanden hebt verwisseld. We leggen u in deze publicatie uit wanneer het juiste moment is en wat nu het grote verschil is tussen de twee soorten banden.

Wanneer te wisselen van zomerbanden naar winterbanden?

Wanneer het kwik onder de 7 graden Celsius daalt, is het verstandig om de zomerbanden in te wisselen voor winterbanden. Meestal is dit al in de maand november. Hoewel er dan zelden sneeuw valt of het echt vriest, is het wel verstandig om in deze maand al voorzorgsmaatregelen te treffen en de banden te vervangen.

Voordelen van winterbanden

• Meer grip op glad en nat wegdek door de extra lamellen en diepere groeven
• De band voert water en sneeuw beter af
• Korte remweg op glad wegdek dankzij extra weerstand
• Veiliger dan zomerbanden tijdens winterse omstandigheden

Vierseizoenenbanden

Vierseizoenenbanden (of all-season banden) zijn een combinatie van winter- en zomerbanden. Door de eigenschappen van beide banden te combineren kunt u gedurende het hele jaar met deze variant rijden, waardoor u geen extra set zomer- of winterbanden aan hoeft te schaffen. Vierseizoenenbanden zijn doorgaans van zachter rubber gemaakt dan zomerbanden waardoor ze in het algemeen meer grip op het wegdek hebben in de winter. En ze hebben diepere groeven, waardoor ze het water beter afvoeren. Echter zijn vierseizoenen banden niet zo effectief als winterbanden: ze verkorten de remweg bij een glad wegdek wel wat, maar niet zo ver. In sommige landen tellen ze dan ook niet als echte winterbanden.

Zijn winterbanden verplicht?

In Nederland is het gebruik van winterbanden niet verplicht. Gaat u tussen 1 november en 15 april naar Oostenrijk voor wintersport bijvoorbeeld, dan bent u wel verplicht om met winterbanden te rijden. In Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Zweden en Noorwegen zijn winterbanden verplicht tijdens ‘winterse omstandigheden’. Dit houdt in dat uw auto winterbanden moet hebben wanneer het ijzelt of de wegen glad zijn dankzij sneeuw, sneeuwmodder of ijsvorming. Rijdt u nog met zomerbanden om en raakt u betrokken bij een ongeluk? Dan is de kans groot dat men u (mede-)aansprakelijk stelt waardoor u (een deel van) de gemaakte schade niet vergoed krijgt.

Winterbanden meefinancieren bij Gijba Autolease Lingewaard B.V.

Bij Gijba is het mogelijk de opties van uw bedrijfsauto mee te financieren. Uw winter- en zomerbanden vallen hier ook onder. Wij leggen u er graag alles over uit of lees meer over onze unieke werkwijze. Benieuwd naar de voordelen voor uw onderneming? Neem dan contact op met onze lease specialisten.  

Ja, ik wil een scherpe lease offerte!
  • Tijd voor winterbanden
« Terug naar overzicht
18 June 2024

Wat is een zero emissie zone

Deze zones, waar alleen voertuigen zonder uitstoot zijn toegestaan, worden steeds gebruikelijker.

18 June 2024

Belastingvoordeel voor elektrische auto

Voor bedrijven betekent de verlenging van het belastingvoordeel een voortzetting van de lagere operationele kosten. 

14 June 2024

Diesel bussen populair

Dieselbussen worden populairder door aankomende elektrificatie van binnensteden.

WhatsApp
Hallo,
Hoe kunnen wij u helpen?