Grijs kenteken regeling

Alles wat u moet weten over de grijs kenteken regeling. De grijs kenteken regeling, officieel bekend als de regeling voor bestelauto's, is een speciale regeling in Nederland die van toepassing is op voertuigen die hoofdzakelijk bedoeld zijn voor goederenvervoer. Deze regeling biedt fiscale voordelen voor ondernemers en bedrijven die een bestelauto gebruiken voor hun zakelijke activiteiten. Hieronder vindt u een uitgebreid overzicht van de grijs kenteken regeling, inclusief de voordelen, voorwaarden en belangrijke aspecten waar u als ondernemer rekening mee moet houden.

Wat is een grijs kenteken?

Een voertuig krijgt een grijs kenteken wanneer het voldoet aan de criteria voor zakelijk gebruik zoals vastgesteld door de Belastingdienst. Het gaat hier voornamelijk om bestelauto's die zijn ingericht voor het vervoeren van goederen. Een grijs kenteken heeft een lager tarief voor motorrijtuigenbelasting (MRB) in vergelijking met personenauto's, wat een van de belangrijkste voordelen is van deze regeling.

Bestelbus leasen >

Voordelen van een grijs kenteken

Lagere motorrijtuigenbelasting (MRB)

Voertuigen met een grijs kenteken profiteren van een lager tarief aan MRB. Dit kan aanzienlijk schelen in de vaste lasten van een bedrijfswagen.

BTW-aftrekbaarheid

Voor ondernemers die BTW-plichtig zijn, is de BTW op aanschaf, onderhoud en gebruik van een grijs kenteken auto volledig aftrekbaar. Dit biedt financiële voordelen en verlaagt de totale kosten.

Fiscale voordelen

Naast de lagere MRB en de BTW-aftrekbaarheid biedt de grijs kenteken regeling ook andere fiscale voordelen zoals afschrijvingsmogelijkheden en lagere bijtelling voor privégebruik.

Offerte aanvragen >

Voorwaarden voor een grijs kenteken

Om in aanmerking te komen voor de grijs kenteken regeling, moet een voertuig aan specifieke voorwaarden voldoen:

  • Bestelauto: Het voertuig moet een bestelauto zijn die hoofdzakelijk is ingericht voor goederenvervoer. Personenvervoer is beperkt toegestaan, maar mag niet het hoofddoel zijn.
  • Gewicht en afmetingen: De bestelauto mag niet te zwaar zijn en moet voldoen aan bepaalde afmetingen zoals vastgesteld door de wetgeving.
  • Zakelijk gebruik: De bestelauto moet voornamelijk gebruikt worden voor zakelijke doeleinden. Hierbij geldt dat minimaal 10% van de kilometers zakelijk moet zijn om in aanmerking te komen voor de regeling.

Beperkingen en uitzonderingen

Hoewel de grijs kenteken regeling veel voordelen biedt, zijn er ook beperkingen en uitzonderingen waar u rekening mee moet houden:

  • Privégebruik: Bij gebruik van de bestelauto voor privédoeleinden, zoals woon-werkverkeer of vakanties, gelden specifieke regels voor bijtelling. Deze bijtelling wordt berekend over de waarde van het privégebruik en kan van invloed zijn op de fiscale voordelen.
  • Controle door belastingdienst: De Belastingdienst controleert regelmatig of de grijs kenteken regeling correct wordt toegepast. Het is belangrijk om alle administratie met betrekking tot het gebruik van de bestelauto zorgvuldig bij te houden om aan de vereisten te voldoen.

Toepassing van de grijs kenteken regeling

Ondernemers die regelmatig goederen vervoeren of een bedrijfswagen nodig hebben voor hun dagelijkse werkzaamheden, kunnen aanzienlijk profiteren van de grijs kenteken regeling. Door te kiezen voor een grijs kenteken auto kunt u kosten besparen en tegelijkertijd voldoen aan uw zakelijke mobiliteitsbehoeften.

Advies en ondersteuning bij Gijba Autolease

Bij Gijba Autolease begrijpen we de complexiteit van de grijs kenteken regeling en helpen we u graag bij het vinden van de juiste zakelijke leaseoplossing. Onze deskundige adviseurs staan klaar om al uw vragen te beantwoorden en u te adviseren over de beste opties voor uw specifieke situatie. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvend adviesgesprek. Bij Gijba Autolease kiest u voor betrouwbaarheid, expertise en maatwerk in zakelijk leasen.

Waarom financial lease > 
Als starter een auto leasen >

Offerte aanvragen
  • Grijs kenteken regeling
« Terug naar overzicht
01 July 2024

Op vakantie met financial leaseauto

Met een financial leaseauto profiteert u van tal van voordelen, waaronder onbeperkte kilometers en de vrijheid om te rijden waar u maar wilt.

01 July 2024

BTW of marge auto: wat u moet weten

De keuze tussen een btw- of margeauto is een belangrijke beslissing voor ondernemers die op zoek zijn naar een zakelijke occasion om te leasen.

01 July 2024

Grijs kenteken regeling

De grijs kenteken regeling is een speciale regeling in Nederland die van toepassing is op voertuigen die hoofdzakelijk bedoeld zijn voor goederenvervoer.

WhatsApp
Hallo,
Hoe kunnen wij u helpen?