Belastingvoordeel voor elektrische auto

Gijba Autolease is verheugd dat de overheid het belastingvoordeel voor elektrische auto’s heeft verlengd. In dit artikel bespreken we de details van de verlenging, de voordelen voor zowel bedrijven als particulieren, en waarom nu het ideale moment is om over te stappen op een elektrische auto.

Wat houdt de verlenging in?

De Nederlandse overheid heeft besloten om het belastingvoordeel voor elektrische auto’s tot en met 2026 te verlengen. Dit betekent dat de bijtelling voor volledig elektrische auto’s voorlopig laag blijft. Waar de bijtelling voor elektrische auto’s in 2024 op 16% van de cataloguswaarde boven de €30.000 blijft, zou dit zonder verlenging aanzienlijk hoger uitvallen. Bovendien blijft de motorrijtuigenbelasting (MRB) voor elektrische auto’s tot 2025 volledig vrijgesteld. Dit biedt een aanzienlijk financieel voordeel voor iedereen die overweegt om een elektrische auto aan te schaffen of te leasen.

Belastingvoordelen financial lease >

Voordelen voor bedrijven

Voor bedrijven betekent de verlenging van het belastingvoordeel een voortzetting van de lagere operationele kosten. Dit is vooral relevant voor bedrijven met een groot wagenpark. Door te kiezen voor elektrische auto’s kunnen bedrijven profiteren van lagere bijtellingspercentages voor hun werknemers, wat resulteert in een aantrekkelijker salarisaanbod en potentieel hogere medewerkerstevredenheid. Bovendien zijn elektrische auto’s goedkoper in onderhoud vanwege het kleinere aantal bewegende onderdelen en de afwezigheid van olie, wat de totale eigendomskosten verder reduceert.

Daarnaast kunnen bedrijven profiteren van verschillende fiscale voordelen, zoals de milieu-investeringsaftrek (MIA) en de willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL). Deze regelingen maken het financieel aantrekkelijker om in duurzame bedrijfsmiddelen, waaronder elektrische voertuigen, te investeren. Door gebruik te maken van deze fiscale voordelen kunnen bedrijven hun financiële lasten verlichten.

Betaalbare elektrische autos >

Voordelen voor particulieren

Voor particuliere rijders biedt de verlenging van het belastingvoordeel eveneens aanzienlijke voordelen. De lage bijtelling maakt het financieel aantrekkelijker om een elektrische auto privé te leasen. Bovendien profiteren particuliere eigenaren van een vrijstelling van de motorrijtuigenbelasting, wat een aanzienlijke besparing oplevert vergeleken met traditionele brandstofauto’s.

Daarnaast zijn er voor particulieren verschillende subsidiemogelijkheden beschikbaar. De Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) biedt een financiële tegemoetkoming bij de aankoop of private lease van een nieuwe of gebruikte elektrische auto. Dit verlaagt de aanschafkosten en maakt de overstap naar elektrisch rijden aantrekkelijker.

Duurzaamheid en de toekomst

De verlenging van het belastingvoordeel sluit aan bij de doelstellingen van Nederland op het gebied van duurzaamheid en klimaatverandering. De overheid streeft ernaar om in 2030 alleen nog maar nieuwe, volledig elektrische auto’s te verkopen. Dit past binnen het kader van de Europese Green Deal, die erop gericht is om de uitstoot van broeikasgassen drastisch te verminderen en klimaatneutraal te worden tegen 2050. Elektrische auto’s spelen een cruciale rol in de transitie naar een koolstofarme samenleving. Ze stoten geen CO2 uit tijdens het rijden, wat bijdraagt aan schonere lucht en een beter milieu. Bovendien kan de elektriciteit die elektrische auto’s gebruiken steeds vaker uit hernieuwbare bronnen zoals wind- en zonne-energie komen.

Waarom nu overstappen?

De financiële voordelen zijn aanzienlijk, en de verlaging van de totale eigendomskosten maakt elektrisch rijden aantrekkelijker dan ooit. Bij Gijba Autolease in Angeren begrijpen we dat de overstap naar elektrisch rijden een belangrijke beslissing is. Daarom staan wij klaar om u te adviseren en te ondersteunen bij het vinden van de perfecte elektrische auto die past bij uw behoeften en budget. 

Relevante publicaties lezen

Elektrische gezinsauto leasen >
Waarom een elektrische auto kopen via Gijba Autolease >
Hoeveel actieradius heb ik nodig?

Offerte aanvragen
  • Belastingvoordeel voor elektrische auto
« Terug naar overzicht
01 July 2024

Op vakantie met financial leaseauto

Met een financial leaseauto profiteert u van tal van voordelen, waaronder onbeperkte kilometers en de vrijheid om te rijden waar u maar wilt.

01 July 2024

BTW of marge auto: wat u moet weten

De keuze tussen een btw- of margeauto is een belangrijke beslissing voor ondernemers die op zoek zijn naar een zakelijke occasion om te leasen.

01 July 2024

Grijs kenteken regeling

De grijs kenteken regeling is een speciale regeling in Nederland die van toepassing is op voertuigen die hoofdzakelijk bedoeld zijn voor goederenvervoer.

WhatsApp
Hallo,
Hoe kunnen wij u helpen?