De fiscale voordelen van leasen

De fiscale voordelen van leasen

Wist dat leasen u diverse fiscale voordelen biedt? Het is raadzaam om naar de mogelijkheden te kijken voor uw onderneming. Zo kunt u namelijk veel geld besparen. We zetten alvast de belangrijkste uitgangspunten en voordelen voor u op een rij.

Afschrijving
Het eerste fiscale voordeel van leasen voor uw onderneming is de jaarlijkse afschrijving.

Wat is afschrijving
Afschrijving staat voor de waardevermindering van het materieel dat u hebt aangeschaft.

Hoe werkt dat bij financial lease?
Wanneer u kiest voor een financial leaseconstructie bent u automatisch economisch eigenaar van het materieel. Hierdoor staat de aanschafprijs op de balans van uw onderneming. Aangezien het materieel elk jaar in waarde vermindert, mag u deze kosten gedurende de looptijd van uw leasecontract jaarlijks afschrijven. Dit mag u aftrekken van de gemaakte winst, waardoor u onder de streep minder belasting betaalt.

Hoe werkt dat bij operational lease?
Als u kiest voor operational lease, dan bent u geen eigenaar van het bedrijfsmiddel. Hierdoor kunt u dus ook niet afschrijven op de waarde van het materieel.

Investeringsaftrek
Een mogelijk extra fiscaal voordeel kunnen de subsidies in de vorm van investeringsaftrek zijn. Het is echter belangrijk om dit met uw financieel adviseur te bepalen omdat meerdere aspecten binnen uw onderneming hier invloed op uitoefenen.

Wat is investeringsaftrek?
Investeringsaftrek is een extra aftrekpost waarmee u de belastbare winst van uw onderneming omlaag brengt.

Hoe zit dat dan bij financial lease?
Wanneer u kiest voor een financial lease, dan bent u automatisch economisch eigenaar van het materieel. Hierdoor staat de aanschafprijs op de balans van uw onderneming en kunt u mooi gebruik maken van de investeringsaftrek.

Er bestaan drie soorten investeringsaftrek

KIA: kleinschaligheidsinvesteringsaftrek
Als u in een boekjaar investeert in bedrijfsmiddelen zoals machines, dan kunt u in aanmerking komen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Het bedrag dat u in mindering mag brengen, hangt af van het geïnvesteerde bedrag in het boekjaar.

EIA: energie-investeringsaftrek
U kunt kiezen voor energie-investeringsaftrek wanneer u hebt geïnvesteerd in nieuwe bedrijfsmiddelen die het Ministerie van Financiën en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat hebben erkend als energie-investeringen. Het bedrijfsmiddel moet dan vallen onder een van de codes van de Energielijst. Let op: wanneer u kiest voor de EIA dan kunt u geen milieu-investeringsaftrek krijgen voor diezelfde bedrijfsmiddelen.

MIA: milieu-investeringsaftrek
U komt in aanmerking voor milieu-investeringsaftrek als u hebt geïnvesteerd in nieuwe bedrijfsmiddelen die het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het Ministerie van Financiën hebben erkend als milieu-investeringen. Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan elektrische bedrijfswagens.

Hoe werkt dat bij operational lease?
Kiest u voor operational lease, dan bent u geen eigenaar van het bedrijfsmiddel. Hierdoor kunt u dus ook geen gebruik maken van de investeringsaftrek.

Renteaftrek
Het derde fiscale voordeel van leasen is de mogelijkheid van renteaftrek.

Wat is renteaftrek?
Een leaseovereenkomst is een zakelijke vorm van lenen, waardoor u de rente die u betaalt mag aftrekken van de winst die uw onderneming maakt.

Hoe werkt dat bij financial lease?
Omdat het materieel op uw balans staat, kunt u de gemaakte kosten aan rente van de winst van uw onderneming aftrekken. Hierdoor gaat de vennootschapsbelasting omlaag, omdat uw winst lager wordt.

Hoe werkt dat bij operational lease?
De maandelijkse rente als onderdeel van de leasetermijnen zijn leasekosten, en deze mag u daarom aftrekken van uw bedrijfswinst. Zo hoeft u per saldo minder belasting te betalen.

Btw terugvorderen
Het vierde fiscale voordeel van leasen is de mogelijkheid voor het terugvorderen van de btw.

Hoe werkt dat bij financial lease?
Kiest u voor financial lease dan activeert u het materieel voor de aanschafwaarde op de balans van uw onderneming door de factuur op te nemen in uw boekhouding. U betaalt 21% btw over het materieel dat u bij ons leaset, omdat dit wordt gezien als een goederenlevering. U kunt vervolgens direct het bedrag aan btw terugvorderen. Dit bedrag ontvangt u terug op uw rekening na uw belastingaangifte. Er is echter vaak enige tijd die u moet overbruggen tussen de aankoop en het terugkrijgen van de btw. Daarom willen sommige ondernemers deze kosten liever gespreid betalen. Wilt u hierover advies? Neem contact met ons op.

Hoe werkt dat bij operational lease?
Bij operational lease wordt de lease gezien als een dienst, omdat u deze als het ware huurt van de leasemaatschappij. De btw wordt dan berekend over de leasetermijnen. U kunt de btw over deze maandelijkse leasebedragen ook terugvorderen.

Klik hier om een lease offerte te ontvangen
  • De fiscale voordelen van leasen
« Terug naar overzicht
18 June 2024

Wat is een zero emissie zone

Deze zones, waar alleen voertuigen zonder uitstoot zijn toegestaan, worden steeds gebruikelijker.

18 June 2024

Belastingvoordeel voor elektrische auto

Voor bedrijven betekent de verlenging van het belastingvoordeel een voortzetting van de lagere operationele kosten. 

14 June 2024

Diesel bussen populair

Dieselbussen worden populairder door aankomende elektrificatie van binnensteden.

WhatsApp
Hallo,
Hoe kunnen wij u helpen?