Eenmanszaak met twee bedrijfswagens?

Een eenmanszaak met twee bedrijfswagens? Het kan met Financial Lease via Gijba. Wanneer ‘mogen’ we meer dan één auto van de zaak? De belastingregels geven u de vrijheid om te bepalen hoeveel auto's van de zaak u wilt hebben, zolang u binnen de gestelde grenzen blijft.

In belastingtermen wordt dit ‘vermogensetikettering’ genoemd. Vermogensetikettering houdt in dat u bedrijfsmiddelen, zoals een bestelauto, figuurlijk het label ‘zakelijk’ of 'privé' geeft.

Drie soorten vermogens

Er zijn drie soorten ‘vermogens’ voor de belastingen:

  • Verplicht zakelijk vermogen
  • Verplicht privévermogen
  • Keuzevermogen

Verplicht zakelijk vermogen: de auto moet op de zaak

De naam zegt het al: als iets verplicht zakelijk vermogen is, dan moet het op de zaak. U mag het dan niet als privévermogen op de balans zetten. In het geval van auto’s betekent dit bijvoorbeeld dat het gaat om een bedrijfswagen die uitsluitend voor zakelijke doeleinden wordt gebruikt.

Verplicht privévermogen: de auto mag niet op de zaak

Valt een auto onder de categorie verplicht privévermogen, dan mag u deze auto überhaupt niet op de zaak zetten. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een auto die u nauwelijks voor uw bedrijf gebruikt.

Keuzevermogen

Deze categorie geeft u de vrijheid om te beslissen wat u ermee wilt doen: op de zaak zetten of in privé houden. Maar het is belangrijk om te onthouden dat eenmaal gemaakte keuzes bindend zijn. Hoewel er enkele uitzonderingen op deze regel zijn, zult u over het algemeen de komende jaren vasthouden aan uw initiële beslissing.

Meer lezen over Gijba Autolease > 

Weloverwogen keuze

Bij een eenmanszaak, waar de auto altijd op uw naam staat, hebt u voldoende tijd om een weloverwogen keuze te maken. U kunt de keuze voor de omzetbelasting maken op het moment van uw btw-aangifte. Als u de btw op de auto aftrekt, wordt deze gezien als een auto van de zaak voor de omzetbelasting. Als u ervoor kiest om de btw op de auto niet af te trekken, wordt deze beschouwd als een privéauto voor die belasting. Voor de inkomstenbelasting hebt u nog meer tijd om na te denken over uw keuze, omdat de aangifte pas ruim na het einde van het jaar wordt gedaan.

Mogelijkheden

Het interessante is dat de keuze die u maakt voor de omzetbelasting niet dezelfde hoeft te zijn als de keuze die u maakt voor de inkomstenbelasting. U kunt dus optimaal gebruik maken van de voor u meest voordelige mogelijkheden.

Waar liggen de grenzen?

Als u wilt weten of u uw nieuwe (lease) auto wel of niet zakelijk in de boeken mag zetten, hebben we handige richtlijnen voor u. Deze richtlijnen worden per auto toegepast. Als u bijvoorbeeld van plan bent om twee of meer bestelwagens op de zaak te zetten, controleer dan voor elke auto of deze aan de volgende richtlijnen voldoet:

  • Minder dan 10% zakelijk gebruik = verplicht privévermogen
  • 90% of meer zakelijk gebruik = verplicht zakelijk vermogen
  • Als een auto tussen de 10% en 90% zakelijk wordt gebruikt, wordt het beschouwd als keuzevermogen. U hebt dan zelf de keuze om de auto zakelijk te boeken of niet, zoals de naam al suggereert
  • Als u niet goed uitkomt met die 10%, dan hebben we nog alternatieve grenzen voor u. Deze zijn afkomstig uit de rechtspraak
  • Minder dan 500 kilometer privégebruik = verplicht zakelijk vermogen
  • 500 kilometer of meer zakelijk gebruik = keuzevermogen (hier moet de rechter nog definitief over beslissen)

Meerdere bedrijfswagens met Financial Lease

Financial Lease is een aantrekkelijke financieringsmogelijkheid (Zie Financial lease zzp zonder jaarcijfers) voor eenmanszaken die één of meerdere bedrijfswagens willen hebben. Bij Financial Lease bent u namelijk direct de economische eigenaar van de auto. Dit geeft u als ondernemer de flexibiliteit om meerdere bedrijfsauto's aan te schaffen en te gebruiken voor zakelijke doeleinden. Bovendien profiteert u van allerlei fiscale voordelen zoals afschrijving, investeringsaftrek en btw-teruggaaf.

Contact

Of u nu één auto van de zaak wilt hebben of meerdere, bekijk nu ons ruime aanbod van bedrijfsauto's op onze website. Of neem contact op met onze Lease Adviseurs voor een leasevoorstel op maat.

Andere interessante artikelen:
Financial lease occasion >
Duidelijkheid over financial lease > 
Nieuw of gebruikt leasen? 

Offerte aanvragen
  • Eenmanszaak met twee bedrijfswagens?
« Terug naar overzicht
01 July 2024

Op vakantie met financial leaseauto

Met een financial leaseauto profiteert u van tal van voordelen, waaronder onbeperkte kilometers en de vrijheid om te rijden waar u maar wilt.

01 July 2024

BTW of marge auto: wat u moet weten

De keuze tussen een btw- of margeauto is een belangrijke beslissing voor ondernemers die op zoek zijn naar een zakelijke occasion om te leasen.

01 July 2024

Grijs kenteken regeling

De grijs kenteken regeling is een speciale regeling in Nederland die van toepassing is op voertuigen die hoofdzakelijk bedoeld zijn voor goederenvervoer.

WhatsApp
Hallo,
Hoe kunnen wij u helpen?