Hoeveel actieradius heb ik nodig?

Actieradius, we horen de term steeds vaker voorbij komen. Doordat elektrisch aangedreven materieel steeds populairder wordt zullen we hier steeds meer rekening mee moeten houden. Maar wat betekent het precies? En waarom is het belangrijk? We leggen u alles uit in deze publicatie.

Met de opkomst van elektrisch aangedreven materieel zoals elektrische vrachtwagens, hoor je de term actieradius steeds vaker voorbij komen. Het opladen van elektrisch materieel moet namelijk vaker gebeuren en duurt langer dan traditionele brandstof aangedreven voertuigen. Hierdoor is de actieradius beperkter en moet u hier meer rekening mee houden.

Offerte aanvragen >

Wat betekent actieradius?

De actieradius, verwijst naar de maximale afstand die een voer- of vaartuig kan afleggen zonder externe toevoeging van energie. Neem bijvoorbeeld een benzineauto met een brandstoftank van 40 liter en een gemiddeld brandstofverbruik van 1 op 15. Deze auto heeft een actieradius van ongeveer 600 kilometer voordat hij moet worden bijgetankt. Aan de andere kant heeft een Boeing 747 een vliegbereik van ongeveer 13.450 kilometer, afhankelijk van het model. Dit betekent dat een 747 deze afstand kan afleggen zonder te hoeven landen voor bijtanken.

Wat is een ander woord voor actieradius?

Een ander woord voor actieradius is bereik. Beide termen worden vaak gebruikt om aan te geven hoe ver iets kan reiken of gaan.

Elektrische bedrijfswagen kopen

Hoe ver kunt u rijden met een actieradius van 0? Een actieradius verwijst naar de maximale afstand die een voertuig kan afleggen voordat het moet worden bijgetankt of opgeladen. Met een actieradius van 0 kunt u dus in principe helemaal niet rijden. In de praktijk hebben voertuigen altijd een minimale actieradius nodig om te kunnen functioneren, anders blijven ze stil staan.

Overstappen naar een elektrische auto? >

Hoeveel actieradius hebt u nodig?

Hoeveel actieradius u nodig hebt, hangt af van verschillende factoren en uw specifieke behoeften en omstandigheden. Hier zijn enkele overwegingen:

  • Dagelijkse rijpatroon: Voor de meeste mensen is een actieradius die de dagelijkse behoefte zonder problemen kan dekken voldoende. Maar het kan verstandig zijn om wat extra marge toe te voegen voor onvoorziene omstandigheden, zoals omleidingen, slecht weer of onverwachte stops
  • Reisgewoonten: Als u regelmatig langeafstandsritten maakt, moet u ervoor zorgen dat de actieradius van uw voertuig voldoende is om deze ritten te voltooien zonder tussentijds op te laden
  • Oplaadinfrastructuur: Controleer of er voldoende oplaadpunten beschikbaar zijn in uw omgeving. Als oplaadpunten schaars zijn, wilt u misschien een voertuig met een grotere actieradius om te voorkomen dat u zonder stroom komt te zitten
  • Persoonlijke voorkeuren: Sommige mensen voelen zich comfortabeler met een ruime actieradius, zelfs als ze die zelden nodig hebben, terwijl anderen zich tevredenstellen met een kortere actieradius als ze weten dat oplaadfaciliteiten gemakkelijk toegankelijk zijn

Welke factoren kunnen uw actieradius beïnvloeden?

Hoe u rijdt, heeft een grote invloed op de actieradius. Agressief accelereren, hard remmen en hoge snelheden verbruiken meer energie en verminderen de actieradius. Maar ook rijden in heuvelachtige gebieden of bergachtig terrein vereist meer energie om te klimmen, wat de actieradius kan verminderen. Weersomstandigheden hebben ook invloed op de actieradius. Zo kunnen koude temperaturen de actieradius verminderen omdat de batterij minder efficiënt is bij lage temperaturen. En gebruik van verwarming of airconditioning kan ook extra energie verbruiken. Daarnaast heeft het gewicht van de lading en passagiers aan boord van het voertuig invloed op de actieradius. Een zwaardere belading vereist meer energie. Tot slot zal een goed onderhouden voertuig met efficiënte remmen, ophanging en banden over het algemeen een betere actieradius hebben.

Interesse in het leasen van elektrisch materieel?

Gijba Autolease Lingewaard B.V. helpt ondernemers die voorop lopen in de transitie en biedt ook financiering voor het groen equipment. Neem vrijblijvend contact op met één van onze specialisten, dan bekijken we samen de mogelijkheden voor uw bedrijf. Gijba Autolease Lingewaard B.V. richt zich ook op alternatieve financieringsvormen en levert maatwerk. Wij komen graag met u in contact en bekijken samen met u de mogelijkheden om een financieringsaanvraag tot een succes te maken.

Andere publicaties lezen?

Duidelijkheid over financial lease >
Nieuw of gebruikt leasen? >
Auto leasen met negatieve BKR >

Offerte aanvragen
  • Hoeveel actieradius heb ik nodig?
« Terug naar overzicht
19 April 2024

LFH Lease bereikt overeenstemming over een fundinglijn van 265 miljoen euro

LFH Lease bereikt overeenstemming met Barclays Europe en SCIO Capital over een fundinglijn van 265 miljoen euro.

04 April 2024

Belastingvoordelen financial lease

Financial lease biedt bedrijven aanzienlijke belastingvoordelen. 

04 April 2024

Bandenslijtage controleren

Bandenslijtage is een natuurlijk proces dat wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder rijgedrag, wegomstandigheden en bandenkwaliteit. 

WhatsApp
Hallo,
Hoe kunnen wij u helpen?