Fabels over elektrisch rijden

Er bestaan nogal fabels over elektrisch rijden. Gijba Autolease heeft ze voor u op een rijtje gezet. 

Beperkte actieradius

Een veelgehoorde fabel is dat elektrische voertuigen een beperkte actieradius hebben en niet geschikt zijn voor lange afstanden. In werkelijkheid zijn de actieradius en laadmogelijkheden van elektrische voertuigen sterk verbeterd. Veel moderne elektrische auto's hebben een bereik van meer dan 300 kilometer en er zijn steeds meer snellaadstations beschikbaar, waardoor lange afstanden gemakkelijker te overbruggen zijn. Daar komt bij dat 90% van alle autobezitters minder dan 75 kilometer per dag rijdt. 

Lange laadtijden

Een andere fabel is dat het opladen van een elektrisch voertuig lang duurt. Hoewel het opladen inderdaad langer kan duren dan het tanken van brandstof, zijn er snellaadtechnologieën beschikbaar die de laadtijd aanzienlijk verkorten. Met snelladers kan een elektrische auto binnen 30 minuten tot 80% worden opgeladen. Bovendien kun je je elektrische voertuig 's nachts thuis opladen, zodat het elke ochtend klaar is voor gebruik.

Beperkte beschikbaarheid van laadinfrastructuur

Sommige mensen denken dat er onvoldoende laadstations zijn om tegemoet te komen aan de behoeften van elektrische voertuigen. Hoewel de laadinfrastructuur nog steeds in ontwikkeling is, is er al een aanzienlijk netwerk van openbare laadstations beschikbaar, zowel in steden als langs snelwegen. Bovendien kun je je elektrische voertuig ook thuis opladen met behulp van een gewoon stopcontact of een speciale laadpaal.

Hoge kosten

Een veelvoorkomende fabel is dat elektrische voertuigen veel duurder zijn dan benzine- of dieselauto's. Hoewel de initiële kosten van elektrische voertuigen doorgaans hoger zijn, worden ze steeds betaalbaarder. Daarnaast kunnen elektrische auto's op de lange termijn goedkoper zijn vanwege lagere onderhouds- en brandstofkosten. Bovendien zijn er subsidies en belastingvoordelen beschikbaar die de aanschaf van elektrische voertuigen aantrekkelijker maken.

Milieuvriendelijkheid van de productie

Sommige mensen beweren dat elektrische voertuigen niet echt milieuvriendelijk zijn vanwege de productie van batterijen en de winning van grondstoffen. Hoewel de productie van batterijen en de winning van grondstoffen enige impact op het milieu hebben, is de totale milieubelasting van elektrische voertuigen over de gehele levenscyclus meestal lager dan die van traditionele voertuigen. Bovendien worden de productieprocessen en de recycling van batterijen voortdurend verbeterd om de milieueffecten te verminderen.

Het is belangrijk om deze fabels te doorbreken en op de hoogte te blijven van de recente ontwikkelingen in de elektrische voertuigindustrie. Elektrisch rijden is een duurzaam en steeds levensvatbaarder alternatief voor traditionele voertuigen.

Lees ook:

Elektrische autolease met negatieve BKR?

Auto zakelijk financieren?

Op vakantie met uw leaseauto? Let dan op de volgende zaken.


Offerte aanvragen
  • Fabels over elektrisch rijden
« Terug naar overzicht
18 June 2024

Wat is een zero emissie zone

Deze zones, waar alleen voertuigen zonder uitstoot zijn toegestaan, worden steeds gebruikelijker.

18 June 2024

Belastingvoordeel voor elektrische auto

Voor bedrijven betekent de verlenging van het belastingvoordeel een voortzetting van de lagere operationele kosten. 

14 June 2024

Diesel bussen populair

Dieselbussen worden populairder door aankomende elektrificatie van binnensteden.

WhatsApp
Hallo,
Hoe kunnen wij u helpen?